Computerprogramma Koploper

 

Na vele jaren ervaring met Koploper op vorige modelbanen rijden op mijn kleine modeltrambaan de trams ook weer met dit computerprogramma. Het programma krijgt geen updates meer, maar is nog wel te downloaden. Het programma werkt absoluut foutloos. In de handleiding staat alles aangegeven, maar niet altijd even duidelijk. Het kost wel wat tijd om alle functies te kunnen begrijpen en te verwerken. Je kunt er zelf veel in programmeren. Voor mijn modeltrambaan bleef dat maar zeer beperkt.

 

Downloaden programma en handleiding: Pahasoft Gebruikersforum: Koploperforum 

Op de afbeelding in de kop van deze pagina staat een schermbeeld tijdens het rijden. Een tram met het decodernummer 30 staat bij de halte en heeft het volgende spoor (9) al gereserveerd. Ik heb de decoders in de trams vernummerd naar het lijnnummer op de tram. De 3 is echter niet gebruikt omdat die standaard in een nieuwe decoder zit. Lijn 3 heeft bij mij het nummer 30. 

Ik heb twee trams met lijnnummer 12. De tweede heeft 11 als decodernummer gekregen. De naam in Koploper werd 12W en 12S, lijnnummer met de eerste letter van de dakreclame. Wagennummers heb ik niet gebruikt omdat die van afstand niet leesbaar zijn en alle trams op elkaar lijken. In de volgende teksten zijn meestal alleen de decodernummers genoemd.

30 (Lijn 3) Is van achter de bossage in het zicht gekomen en stopt bij de halte.

 

 

Bij de start staan alle trams in het schaduwstation, de blokken 1 t/m 6. Op bovenstaand plaatje is daarvan alleen het nummer 4 zichtbaar. In de andere vijf blokken staan 8, 11, 9, 10 en 12. Na het vertrek van 30 om 3 min. kloktijd is 8 direct doorgeschoven van blok 4 naar blok 1.

 

Ik heb in de blokken seinsymbolen geplaatst. Die zijn er in werkelijkheid niet. Maar het leek mij wel handig om te zien of een tram mag rijden. Nu blijkt dat bij groen sein ook de spoorreservering geel gekleurd is. Als dat altijd het geval is kunnen de seintjes weer weg.

 

Dan staan er ook schakelaartjes aangegeven, blauwe rondjes. Die geven de stand van een wisseldecoder aan die een geluiddecoder aanstuurt. Voor vertrek wordt deze decoder geactiveerd en geeft een belsignaal.

 

 

30 Vertrekt inmiddels van blok 10 naar blok 12. Om 6 min. kloktijd is 11 (lijn 12S) vertrokken van blok 2. 10 Schuift direct daarna door van blok 5 naar blok 2.

 

11 (lijn 12 met Stimorol reclame) Wacht bij de halte in blok 8.

 

30 Wacht in de keerlus op vertrek.

 

11 is ook in de keerlus aangekomen en wacht bij de uitstaphalte.

 

 

11 Is gearriveerd bij de uitstaphalte in de keerlus (blok 10). 30 Wacht bij de vertrekhalte. Om .09 vertrekt 30 en rijdt 11 door naar de vertrekhalte. 

 

Na een vertrekbel rijdt 30 over de weg terug richting schaduwstation. 11 Rijdt nu naar de vertrekhalte voor een vertrek om 0.11

 

 

Op deze wijze volgen elk half uur steeds twee trams in een zelfde procedure. Daarnaast zijn er nog twee diensten per uur voor de schaduwsporen 3 en 6. Die diensten worden nu gereden door twee PCC's met de decodernummer 9 en 12. Uiteindelijk zullen die vervangen gaan worden door museumtrams die telkens in de keerlus op het binnenste spoor blijven wachten.

 

De tramdiensten

met dienst A uitgelicht:

 

 

Naast de 6 vaste tramdiensten heb ik een klein stukje geprogrammeerd voor het laten klinken van een vertrekbel. Een bel moet klinken bij vertrek vanuit alle zichtbare haltes. Daarvoor zijn drie luidsprekertjes onder de baan gemonteerd. De luidsprekers horen bij een soundmodule van AVT (nu door Uhlenbrock geleverd). De soundmodule wordt door een wisseldecoder aangestuurd.

 

Voorwaardes voor het klinken van de vertrekbel

 

De nodige (speciale) acties:

Trambel 1 moet werken bij vertrek uit blok 8 of 15, trambel 2 bij vertrek uit blok 10 of 11 en trambel 3 bij  vertrek uit blok 12 of 13. 

 

De manier van programmeren in Koploper:

 

1e plaatje rechts: De betreffende wisseldecoder schakelt als aan de voorwaarden wordt voldaan en gaat weer terug als de voorwaarden weer wegvallen. 

 

2e plaatje: Voorwaardes trambel 1:

logische voorwaarde 08>09 waar of voorwaarde 15>16 waar

 

3e plaatje: Voorwaardes logische actie 08>09:

Er staat een tram in blok 8 en blok 9 is gereserveerd

De resterende voorwaardes: "Blok is gereserveerd" of "Stop in" spreken voor zich.

Bij vertrek krijgen alle trams 2 sec extra wachttijd zodat ze niet gaan rijden voordat de soundmodule de bel heeft geluid!